
Draft Statutory Guidance – Standards of conduct 

Your name: Gareth Owens 

Organisation (if applicable): Flintshire County Council 

email / telephone number: 01352 702344

Your address:  County Hall, Raikes Lane, Mold CH7 6NR

Responses to consultations are likely to be made public, on the internet or in a 
report. If you would prefer your response to remain anonymous, please tick here: 

Question 1: Does the draft guidance make it clear what is expected of leaders of 
political groups in principal councils as set out in the provisions of Part 4 of the Local 
Government and Elections (Wales) Act 2021 in a way that can be understood by 
leaders of political groups in principal councils? 
If not, why not? 

Response - In respect of the reasonable steps set out at page 8 of the draft 
Guidance whereas one of the bullet points places an expectation on the group leader 
“demonstrating”, it is suggested that more of the steps should place a requirement 
on a group leader to demonstrate reasonable steps taken; this would assist with 
ensuring engagement on the part of a group leader in their compliance with section 
62 of the Local Government and Elections (Wales) Act 2021/section 52A of the Local 
Government Act 2000.

It is recommended that the provisions set out at page 7 and 9 are better aligned 
regarding implications associated with the Members’ Code of Conduct.   The draft 
Guidance at page 7 states “the duty does not make leaders of a political group 
accountable for the behaviour of their Members as conduct must be a matter of 
individual responsibility …..”.  Page 9 of the draft Guidance reference is made to “a 
leader of a political group who fails to comply with the new duty in a meaningful way, 
may potentially be regarded as bringing their office into disrepute, and likely to be in 
breach of the Code…” It is recommended that the reference at page 7 also mentions 
the fact that failure to take reasonable steps however could be a breach of the code 
by the Group Leader..

At page 10 of the draft Guidance reference is made to “Group leaders should also 
report any serious concerns about Members’ behaviour which have not been 
remedied by informal actions, in line with the requirement in the Code for councillors 
to report breaches”. This should be re-phrased so as to remind Group Leaders of the 
duty on members under the code to report matters to their Monitoring Officer which 
they reasonably believe to be a breach of the code.

Reference is also made at page 10 of the draft Guidance to “If a member is found by 
the standards committee to be in breach of the Code of Conduct and is disciplined 
by the committee, the leader of the political group must support the action, in 
order to maintain the high standards of conduct expected in public life and the Code” 



(my emphasis). It is suggested that for the benefit of a group leader and the 
Standards Committee that there is further indicative detail as to what would equate 
to supporting the action

Question 2: Does the draft guidance make it clear what is expected of Standards 
Committees in principal councils as set out in the provisions of Part 4 of the Local 
Government and Elections (Wales) Act 2021 in a way that can be understood by 
Standards Committees? 
If not, why not? 

Response: Save for the point raised below, it is considered that the draft Guidance 
provides sufficient clarity whilst providing scope for each Standards Committee to 
determine how to proceed with compliance with the requirements expected of the 
Standards Committee. 

However, with reference to the provision at page 12 of the draft Guidance to “a 
council’s political group leaders and its standard committee should agree on the form 
and frequency of a report from each group leader to the standards committee”, 
whereas consultation on this point with group leaders is supported, it may not be 
possible to agree in which case the Standards Committee must be able to decide the 
format and required content for the report.

Question 3: We would like to know your views on the effects that the guidance 
would have on the Welsh language, specifically on opportunities for people to use 
Welsh and on treating the Welsh language no less favourably than English. 

What effects do you think there would be? How could positive effects be increased, 
or negative effects be mitigated? 

Response: The Guidance would neither have an adverse nor positive impact.

Question 4: Please also explain how you believe the guidance could be formulated 
or changed so as to have positive effects or increased positive effects on 
opportunities for people to use the Welsh language and on treating the Welsh 
language no less favourably than the English language, and have no adverse effects 
on opportunities for people to use the Welsh language and on treating the Welsh 
language no less favourably than the English language. 

Response: No comments in this regard.

Question 5: We have asked a number of specific questions. If you have any related 
issues which we have not specifically addressed, please use the consultation 
response to express your views.

Response: No further comments.


